Wanneer ben ik ondernemer?
U bent ondernemer als dit zo voelt, zou ik zeggen. Voor de Belastingdienst ligt dit echter anders. U bent voor de Belastingdienst pas ondernemer als u aan een aantal voorwaarden voldoet. De belangrijkste overwegingen zijn:
Algemene beoordeling ondernemerschap
- Maakt u winst en wordt deze beoogd? Bij een kleine winst of structureel verlies bent u geen ondernemer, er is dan veelal sprake van een hobby.
- Is uw bedrijf zelfstandig of afhankelijk van bijvoorbeeld één opdrachtgever? Ontbreekt de zelfstandigheid, dan bent u geen ondernemer.
- Loopt uw risico? Loopt u een risico dat u klanten u niet gaan betalen? dan bent u eerder ondernemer
- Beschikt u over kapitaal? Moet u geld investeren, bijvoorbeeld voor een auto of computer?
- Hoeveel opdrachtgevers heeft u? Bij één opdrachtgever loopt u het risico dat u daar in dienstbetrekking bent. Meerdere opdrachtgevers is wenselijk
Voordelen ondernemerschap voor inkomstenbelasting
Als u als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt aangemerkt, dan hoeft u door diverse aftrekposten en fiscale faciliteiten over de eerste € 28.000 (cijfers 2021) vrijwel geen belasting te betalen. Een echt ondernemer (minimaal 1.225 uur per jaar besteden aan uw onderneming) heeft recht op zelfstandigenaftrek, startersaftrek, fiscale oudedagsreserve en de MKB winstvrijstelling.
Aftrekposten startende ondernemer
Alle kosten die zakelijk zijn ten behoeve van uw bedrijf zijn aftrekbaar. Daarnaast krijgt de ondernemer gratis extra aftrekposten. Sommige kosten zijn beperkt aftrekbaar.
Aftrekbare bedrijfskosten startende ondernemer
Een ondernemer (bedrijf met kapitaal en winstoogmerk) mag al zijn bedrijfskosten ten laste van de winst brengen. De aftrekposten voor de eenmanszaak zijn substantieel. Het is verstandig om hier eens rustig voor te gaan zitten en eens een gratis bespreking met een fiscaal jurist in te plannen
Hoe past u als startende ondernemer de aftrekposten toe?
Het belangrijkste is de aftrekbare kosten direct af te trekken van uw winst. Om twee redenen:
- Als u een btw-ondernemer bent, dan mag u btw van de uitgaven aftrekken (op de uitzonderingen na uiteraard).
- U kunt op tijd de inkomstenbelasting reserveren. Het voorkomt later kopzorgen.
U kunt de btw bijhouden in uw administratie via een Excel-formulier, maar dat is werken en denken op korte termijn. Beter is bijvoorbeeld één van de volgende boekhoudprogramma’s:
Beperkt aftrekbare kosten voor startende ondernemer
Kosten voor representatie, eten, etc. zijn beperkt aftrekbaar, kijk hier voor een opstelling.
Gratis aftrekposten voor startende ondernemer
Voor de echte ondernemer met een eenmanszaak zijn er een aantal extra aftrekposten. U moet dan wel 1.225 uur per jaar aan uw onderneming besteden en tevens moet dit de werkzaamheden betreffen waar u de meeste tijd aan hebt besteed. U krijgt dan de volgende aftrekposten: startersaftrek, zelfstandigenaftrek, fiscale oudedagsreserve en de mkb winstvrijstelling.
Daarnaast kunt u eens kijken of u met de volgende fiscale belastingtips nog een extra voordeel kunt behalen, de belangrijkste zijn de investeringsaftrek, meewerkbeloning, meewerkaftrek en willekeurige afschrijving.
Wat wordt vaak door de ondernemer met een eenmanszaak vergeten?
- Belonen kinderen;
- Belonen partner;
- Middeling van inkomen;
- Privé gebruikte spullen voor het bedrijf;
- Investeringsaftrek;
- Meewerkbeloning;
- Pensioen voor ondernemers met eenmanszaak;
- Kosten woning / werkkamer;
- Verkeerkeuze en / of fiscale verwerking auto van de zaak;
- Studiekosten eenmanszaak.
Stappenplan startende ondernemer
Het worden van ondernemer is administratief niet ingewikkeld, dit kan binnen één dag geregeld worden. Belangrijk is wel dat u een aantal vragen voor uzelf gaat beantwoorden, deze zijn:
- Loop ik risico en, zo ja, kan ik dit verzekeren of heb ik een B.V. nodig?
- Zijn er voldoende opdrachtgevers?
- Hoeveel (aanloop-)kosten heb ik en hoe financier ik deze?
- Moet ik mijn arbeidsongeschiktheid verzekeren?
- Ben ik een echte ondernemer (minimaal 1.225 uur per jaar aan onderneming besteden) of niet?
Wat is van belang voor de startende ondernemer
- Maak een ondernemingsplan zodat u uw gedachten goed op papier krijgt. Dit dwingt u ook tot nadenken over de mogelijkheden. Dit kan prima op 1 A4.
- De meeste mensen beginnen met een eenmanszaak. Als u veel winst of veel risico’s verwacht, overweeg dan een B.V.
- Op de dag dat u uw bedrijf wilt beginnen, maakt u een rondrit langs de kamer van koophandel (om je bedrijf te laten inschrijven).
- De Belastingdienst zal zich na de inschrijving schriftelijk bij u melden, dit gaat automatisch.
- Koop een administratiepakket om uw boekhouding te voeren, dit hoeft niet veel te kosten.
- Zoek een administratiekantoor of accountantskantoor om uw boekhouding te controleren en op te zetten, vraag wel vooraf een offerte. Dit voorkomt onaangenaam hoge kosten.
- Vervolgens vraagt u bij uw bank een bankrekeningnummer aan voor uw eenmanszaak. Hierop boekt u dan vanuit privé een startkapitaal en eventueel vraagt u een rekening-courantkrediet bij de bank aan.
- Tenslotte maakt u ’s avonds een afspraak met een verzekeringsadviseur. Laat hem eerst eens inventariseren wat u nodig heeft. Dit was de eerste dag en uw bedrijf staat.
Vergeet niet uw uren bij te houden. Als u zo’n 25 uur per week aan uw bedrijf besteedt, krijgt je veel extra fiscale voordelen (minimaal 1.225 uur aan je bedrijf besteden) Als u in de loop van het jaar begint, moet u veel meer uren maken.